Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Helse Nord

Har vi noe å lære av Bodø/Glimt?

Han er kjent som jagerflypiloten som skapte mentale mirakler i Bodø/Glimt-garderoben. 15. februar holder Bjørn Mannsverk foredrag på Helse Nords digitale pasientsikkerhetskonferanse. 

Publisert 04.01.2023
Sist oppdatert 05.01.2023
Bjørn Mannsverk og Ulrik Saltnes

Av: Ingrid Bredesen Hangaas, Helse Nord RHF​

– Har vi i helsevesenet noe å lære av Bodø/Glimt?

​ Ja, det er til syvende og sist snakk om mennesker. Og de er opptatt av mye av de samme tingene, uansett hva de jobber med, sier Bjørn Mannsverk. 

Altaværingen var i mange år jagerflypilot i det norske Forsvaret og ble etterhvert skvadronsjef ved 331-skvadronen i Bodø.  Der opplevde han at skvadronen slet med frafall og stressede piloter. Noe måtte gjøres. 

Jagerflypiloten som ble mentaltrener

Løsningen for Mannsverk og de andre F16-pilotene ble mindfulness og mental trening. Det skulle vise seg å ha stor effekt. Ikke minst når skadronen måtte delta i skarpe oppdrag under NATOs aksjon i Libya. 

– Konsekvensene av å ikke være god nok, ble en drivkraft til å bli bedre. Takket være de nye mentale verktøyene vi hadde tatt i bruk, var vi bedre rustet til å takle press over tid og ta de riktige avgjørelsene, forteller Bjørn Mannsverk.

Erfaringene han hadde gjort seg skulle etter hvert vise seg å bli nyttige også for andre. I 2017 ble han hentet inn som mentaltrener for Bodø/Glimt. Klubben hadde da rykket ned fra eliteserien, flere spillere vurderte å legge opp og laget nærmet seg en kollektiv kollaps.​

– Jeg kom inn i klubben som et ledd i en overordnet strategi. Den sportslige ledelsen i klubben så at det ikke bare var nødvendig å trene på det fysiske, men også på det mentale, forteller Mannsverk som tidligere knapt hadde sett en fotballkamp i hele sitt liv. 

Psykologisk trygghet

Det skulle vise se å bli en lykkelig match og bidra til fantastiske resultater på fotballbanen. 

​​– Noe av det vi jobbet med, var å legge til rette for psykologisk trygghet i spillergruppa. Det mener jeg er helt essensielt i en kultur for læring, deling og utvikling. Spillerne våget å være sårbare, og snakke om press, bekymring, angst og dårlig selvtillit, forteller Bjørn Mannsverk. 

LES OGSÅ: ​​– Psykologisk trygghet handler om mer enn å ha det hyggelig på jobb

En bærekraftig prestasjonskultur

​I sitt foredrag på pasientsikkerhetskonferansen vil F16-piloten dele mer av historien, bakgrunnen og filosofien rundt arbeidet med å bygge en bærekraftig prestasjonskultur i Bodø/Glimt. 

​​–  Min filosofi er at trygg og bærekraftig prestasjonskultur er forutsetning for utvikling av individ og lag over tid. I den sammenheng er psykologisk trygghet et helt vitalt moment i kulturen, understreker Mannsverk som nylig gav ut boken Kampklar. 

Den beskrives av forlaget som «en bok om å tørre å feile, om å fjerne press og om å beholde roen når avgjørelser må tas kjapt». 

Har du lyst til å høre foredraget til Bjørn Mannsverk?

​​Meld deg på Helse Nords digitale pasientsikkerhetskonferanse 15. februar. 

Konferansen er gratis for alle ansatte i Helse Nord.

GUL(L)REKKA: Bjørn Mannsverk (t.h.) deltok på Lindmo sammen med daværende Glimt-spiller Ola Solbakken våren 2022 (Foto: Julia Ma

GUL(L)REKKA: Bjørn Mannsverk (t.h.) og tidligere Glimt-spiller Ola Solbakken deltok på Lindmo våren 2022 (Foto: Julia Marie Naglestad/NRK).​​

Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 2023

Hjertelig velkommen til Helse Nords pasientsikkerhetskonferanse 15. februar. Konferansen gjennomføres digitalt og er gratis for alle ansatte i foretakene i Helse Nord.
Program og påmelding 
Wasim Zahid.jpg