Hopp til innhold
logo

Frykter betalingsløsning gir mindre bruk av helsedata

SKDE og flere andre aktører reagerer på Helse- og omsorgsdepartementets forslag om å ta betalt for tilgang til helsedata. 

Publisert 19.08.2021
Sist oppdatert 28.10.2022
Illustrasjonsbilde

Fredag 13. august gikk fristen ut for å gi høringssvar til forslag til forskrift om løsning for tilgjengeliggjøring av helsedata (Helseanalyseplattformen (HAP) og Helsedataservice).  

HAP skal gi forskere, media og andre raskere og enklere tilgang til helsedata gjennom å sammenkoble data fra flere registre. Kostnadene skal delvis dekkes inn via brukerfinansiering, men prisen er det flere som har reagert på. ​​​​

I sitt høringssvar påpeker Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) at «Foreløpig forslag til prisliste for å gjøre data tilgjengelig viser at løsningen vil innebære en betydelig kostnadsøkning for brukerne».  

Frykten er at kostnadene blant annet vil kunne ramme master- og doktorgradsstudenter og føre til mindre bruk av kvalitetsregisterdata til forskning. Kreftregisteret, Den norske legeforening, Legemiddelindustrien (LMI) og Folkehelseinstituttet (FHI) deler samme bekymring i sine høringssvar. 

Du kan lese mer om reaksjoner på forslaget i denne artikkelen fra Dagens medisin. 

​Se også: Her kan du lese SKDEs høringssvar. ​

Fant du det du lette etter?