logo Helse Nord

SKDE oppdaterer Helseatlas-analyser årlig

Siden det første Helseatlaset ble utgitt for snart 10 år siden, har SKDE fått mange spørsmål om oppdatering av tallene. Derfor lanserer SKDE nå en ny tjeneste som årlig vil oppdatere utvalgte analyser fra de 16 Helseatlasene.

Publisert 06.11.2024
Et nærbilde av en kvinne som smiler

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Seksjonsleder Hanne Sigrun Byhring i SKDE.

De første tallene som oppdateres gjelder bruk av operasjoner på mandlene (tonsillektomi) og injeksjonsbehandling i øyet. Tallene viser at det er stor geografisk variasjon for begge disse behandlingene.

—Med denne nye tjenesten fra SKDE vil det bli lettere å følge med på utviklingen og å vurdere om tiltak for å redusere geografisk variasjon har effekt, sier seksjonsleder Hanne Sigrun Byhring i SKDE.

Tallene viser både at stadig flere pasienter får injeksjonsbehandling i øyet, og at det er store geografiske forskjeller i bruk.

— Antallet har økt jevnt og trutt år for år siden 2015, som er det første året vi har data for, sier Byhring.

Forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) forklarer økningen med at dette er behandling for kroniske tilstander som eksempelvis aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), og at antall nye pasienter år for år overstiger antall pasienter som avslutter behandling. Tallene fra SKDE bekrefter at økningen har fortsatt i samme tempo i 2022 og 2023, som i perioden 2011—2021 som var perioden forskerne undersøkte i sin artikkel. 

Injeksjonsbehandling i øyet er en behandling som i dag nesten utelukkende gis på offentlige sykehus, og det er ressurskrevende fordi pasientene ofte trenger forholdsvis hyppig behandling.

Denne økningen i pasientantallet må sykehusene planlegge for hvis man skal å unngå store utfordringer med å møte behovet, forklarer Byhring.

Dette er synsbevarende behandling som har stor innvirkning på livskvaliteten, og som derfor er svært viktig for den enkelte, fortsetter hun.

I sin artikkel konkluderer forskerne ved UiO med at det blant annet er behov for mer styring og nasjonale retningslinjer for å sikre likeverdig behandling i årene fremover.

Gjennom satsningen på oppdaterte Helseatlas gir vi fagmiljø og ledere et nytt verktøy for å følge med på utviklingen fremover, og vi håper at dette vil være nyttig i arbeidet med å redusere geografisk variasjon og sikre likeverdig behandling, avslutter Byhring.

Her finner du de oppdaterte helseatlasene.