Forskningsseksjonen
Forskningsseksjonen i SKDE har pågående forskningsprosjekter innen mange fagområder: hjerte-karsykdommer, kreft, psykisk helse og muskel-skjelettsykdommer.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Forskningsseksjonens oppdrag er gjennom ulike analyser å forsøke å forklare praksisvariasjon i helsetjenesten, blant annet gjennom det seksårige forskningsprosjektet “Likeverdige helsetjenester — uansett hvor du bor?” som er tildelt midler fra det regionale forskningssamarbeidet KlinReg.
Forskningsprosjekter i SKDE
KlinReg-prosjekt
Uberettiget variasjon i bruk av helsetjenester - utvalgte prediktorer
Prosjektets formål er å bidra til økt forståelse for ulike faktorer som bidrar til geografisk variasjon i befolkningens bruk av helsetjenester. Ved å se på utvalgte spesialisthelsetjenester hvor det ikke er grunn til å anta forskjellig sykelighet mellom de geografiske områdene i Norge, vil prosjektet analysere ulike faktorer som påvirker variasjonen: kjønn, alder, sosioøkonomisk klasse (inntekt og utdanning), avstand/nærhet til tilbud og organisering av helsetjenesten.
Forskningsnyheter
- 6. juni 20231 av 4 med rusutløst psykose får senere schizofreni
Flere ansatte ved SKDE er medforfattere på en ny vitenskapelig artikkel som viser at én av fire personer som legges inn til behandling med rusutløst psykose, senere får en schizofreni-diagnose.
- 17. februar 2023Flere benytter kvalitetsregisterdata i forskning
Stadig flere forskere publiserer vitenskapelige artikler basert på data fra medisinske kvalitetsregistre. Det gleder fag- og forskningssjef i SKDE, Eva Stensland.
- 9. november 2022Dette forkorter livet til hoftebruddspasienter
Eldre pasienter har økt dødelighet etter et hoftebrudd, men de med høy inntekt lever i snitt bortimot to år lenger enn de med lav inntekt. — Overraskende store forskjeller i levetid, mener forskeren bak studien.