Kompetansetrappa. Kurs og nettverk for rehabilitering i nord
Kompetansetrappa er et regionalt tverrfaglig kompetanseprogram for helsepersonell innen somatisk rehabilitering i Nord-Norge. Kompetansetrappa består av nettkurs, webinarer, praktisk undervisning og erfaringssamlinger i 9 utvalgte temaer. Programmet lages av og for helsepersonell, og er i stadig utvikling basert på behov i tjenesten og gjennom dialog med målgruppa.
Kompetansetrappa setter faglig utvikling i system, bidrar til felles forståelse på tvers av profesjoner og nivåer, og tilrettelegger for erfaringsutveksling gjennom kombinasjonen av e-læringskurs, webinarer, praktisk undervisning og nettverksetablering. Kompetansetrappa lages både av og for helsepersonell, og er i stadig utvikling basert på behov i tjenesten og gjennom dialog med målgruppen.
Følg med på nettsiden for aktiviteter på de ulike trinnene i Kompetansetrappa: Kompetansetrappa (helsekompetanse.no)
Kompetansetrappa har fire trinn:
TRINN 1
- E-læringskursene teller nå i alt 9 ulike temaer og er første trinn i programmet som skal legge grunnlaget for forståelsen av faget.
- Kursene ligger åpent og klar til bruk på nettsiden: Kompetansetrappa (helsekompetanse.no)
- E-læringskursene egner seg for helsepersonell i alle faggrupper som møter pasienter med synlige og usynlige hjerneskader etter f eks hjerneslag, pasienter med lungesykdom, pasienter med risiko for trykkskade, eller med langvarige smerter.
- Kursene kan gjøres individuelt, i små grupper, eller man kan undervise hverandre ved hjelp av case, videoer og informasjon som ligger i kursene. Kursene kan brukes som oppslagsverk og vi ønsker at de skal være noe man ikke bare gjør én gang, men som man kommer tilbake til- igjen og igjen. Mange av temaene enger seg særlig godt som basis for diskusjoner i kollegiet, på fagdager eller refleksjonsgrupper.
- Selve kursprøven til hvert enkelt tema er forbehold ansatte i Helse Nord. Men kursene i seg selv kan brukes av alle som ønsker det.
- E-læringskursene er koblet til Helse Nords Kompetanseportal og e-læringskursene kan derfor tildeles som plan i Kompetanseportalen.
- Kursene på trinn 1 kan også egne seg for pårørendeopplæring, for studenter innen ulike helsefag, samt NAV eller andre som ønsker innsikt om f.eks. ulike følgetilstander etter hjerneslag.
TRINN 2
- Webinarer går i dybden på tematikk fra første trinn.
- Man kan sette ulike temaer på dagsorden alt etter behovene i tjenesten.
- Åpner for dialog.
- Webinarene er forbeholdt helsepersonell.
- Varighet er 45 minutter med mulighet for å se i opptak for påmeldte som er ansatt internt i Helse Nord.
TRINN 3
- De praktiske kursene bygger på e-læring fra 1.trinn.
- Her har du som helsepersonell mulighet til å trene på kliniske ferdigheter basert på det du har lært gjennom e-læring i f. eks. svelgtest eller observasjon og tiltak for pasienter med synsvansker etter hjerneskade.
- Varighet er 4-8 timer.
- De praktiske kursene arrangeres ved behov i alle deler av Nord-Norge, både for kommuner, sykehus og private rehabiliteringsinstitusjoner.
TRINN 4
- I det fjerde og øverste trinnet i kompetanseprogrammet ønsker vi å tilby arenaer for erfaringsutveksling og læring gjennom nettverk.
- Per i dag er det flere rehabiliteringsnettverk tilknyttet Kompetansetrappa: ART-nettverk, logopednettverk, nettverk for ledere i rehabilitering i Helse Nord, og nettverk for nevropsykologer.
Ta kontakt med Kompetansetrappa@unn.no for å melde din interesse for å bistå faglig til utviklingen av nye kurs, webinarer eller nettverk. Vi tar også imot tips eller ønsker om nye temaer.