Korona-helikopter på plass i Tromsø
Et stort sivilt helikopter er leid inn for å transportere koronapasienter.
Helikopteret av typen Super Puma (AS332 L1) skal fly koronasmittede pasienter i egen kuvøse. I tillegg til mannskap, skal smitteteamet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) bemanne helikopteret. Det kan benytte alle faste landingsplasser for ambulansehelikopter i Nord-Norge. Det kan også lande på sykehuset i Tromsø, og hente pasienter på Svalbard.
– Vesentlig styrking
– Helikopteret er en vesentlig styrking av vår evne til å transportere kritisk syke koronapasienter i hele Nord-Norge, sier medisinsk leder av Luftambulanseavdelingen ved UNN, Bård Rannestad.
Koronaoppdrag kan være kompliserte og tidkrevende oppdrag. Ved å leie inn store fartøy øremerket slike transporter styrkes flere deler av den akuttmedisinske kjeden, både i og utenfor sykehus.
– Når de sykeste pasientene hentes, får lokalsykehusene frigjort kapasitet til viktig lokal beredskap. Samtidig skjermes de ordinære bil- og luftambulansene til akuttmedisinske pasienter som ikke er koronasyke. Vi som fagfolk er svært glade for at beslutningstakerne i Helse Nord har prioritert å få denne ressursen på plass, sier Rannestad.
Under transporten isoleres pasienten i en smittevernkuvøse (EpiShuttle®) som hindrer overføring av smitte til ledsagerne og helikopterets kabin. Slik isolering brukes når det vurderes som medisinsk nødvendig. De sykeste pasientene trenger ofte flere behandlere som jobber i team.
Kapasitet
Super Puma i Tromsø flyr alltid med smitteteam. Alle redningshelikoptrene til 330-skvadronen er satt opp med smittevernkuvøser og har plass til smitteteam. Tjenestens største helikoptre, H145T2 og AW139 kan også fly smittevernkuvøsen, men den går ikke inn i luftambulansetjenestens fly og minste helikoptre.– Vi vurderer derfor fortløpende leie av større fly og flere helikoptre. Samtidig er det usikkert hvilke transportbehov pandemien vil skape. Vi kartlegger nå hva som er mulig å få til, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF, Øyvind Juell.
Sivilt flyselskap
Det er Lufttransport RW AS i Tromsø som skal fly. Jobben som er gjort for å få helikopteret opp å gå imponerer oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF.– Vi takker for tilliten, og vi er glad for å kunne bidra med våre ressurser, sier administrerende direktør i Lufttransport RW AS, Frank Wilhelmsen.
Lufttransports mannskap flyr til vanlig Sysselmannens helikoptre på Svalbard. Pilotene har lang erfaring med helikopteroppdrag i polare strøk. Helikopteret som er satt inn har avising, stor gjennomføringsevne i dårlig vær og svært lang rekkevidde.