logo Helse Nord

Nå kommer brevene fra sykehusene i nord på Helsenorge

Nå starter sykehusene i Nord-Norge å sende innkallingsbrev via Helsenorge.

Publisert 15.05.2023
Sist oppdatert 02.06.2023
En hånd som holder et kort
​Med det vil pasientene finne all informasjon på Helsenorge. Brevene er blitt kortere, enklere og ryddigere. De nye brevene følger nasjonale anbefalinger om «klarspråk».   
   
Flere typer ​​brev   
I første omgang vil brev til timer og innleggelser sendes via Helsenorge. Innkallingsbrev til røntgen kommer etter hvert. 

Nordlandssykehuset, Helgelandssykehuset og Finnmarkssykehuset går i gang i vår, UNN tar i bruk de digitale brevene til høsten.
 
Den mest åpenbare forskjellen på digitale og tradisjonelle brev, er at de digitale brevene er kortere. Brevene skal inneholde den viktigste informasjonen en trenger for å møte forberedt til timen. I tillegg vil brevene inneholde lenker som pasienten kan klikke på for å lese mer om for eksempel behandling, rettigheter og praktisk informasjon.  

​  

Alle får brevene​ sine - uansett   

Pasientene får innkallingsbrevene i «innboksen» på Helsenorge. Brevet vil også ligge i oversikten i «Pasientjournal». Innbyggere som trenger eller ønsker det, vil fortsatt få brevet i postkassa.  

Dersom pasienten er registrert som bruker på Helsenorge, får vedkommende varsel om brev med det samme det sendes fra sykehuset. Dersom brevet ikke blir åpnet innen tre dager, får pasienten en påminnelse. Dersom brevet ikke er åpnet etter totalt fire dager, ettersendes brevet som fysisk post. De som ikke er registrert som bruker av Helsenorge, vil få brevet automatisk sendt til sin postadresse. Det samme gjelder ungdom mellom 12-16 år. De som skal fylle ut helseopplysningsskjema i forkant av undersøkelsen eller operasjonen, kan gjøre dette digitalt. Lenke til skjema finnes i innkallingsbrevet. Pasienten kan få samme skjema på papir.
  

Flere fordeler me​​d digitale brev   


Digitalisering av pasientbrevene fra sykehusene i Nord-Norge er en del av ei nasjonal satsing. Andre regioner sender allerede innkallingsbrev via Helsenorge.  

I tillegg til at brevene blir kortere og mer forståelige, er det flere fordeler med de nye brevene:   

  • Brevet vil fremheve den viktigste informasjonen du trenger for å stille godt forberedt til undersøkelse eller behandling. Det lenkes til annen informasjon i brevet.   
  • Med digitalt brev får du informasjon og innkalling samme dag som brevet sendes.  
  • Brevet lagres på Helsenorge sammen med annen medisinsk informasjon.