Helsedirektoratet har utviklet pakkeforløpene i tett samarbeid med brukerorganisasjoner og ulike fagmiljøer. Oppdraget ble gitt av Helse- og omsorgsdepartementet i 2016.
– Vi trenger trygghet og forutsigbarhet når sykdom rammer. Å ikke vite hva som skjer gjør det tyngre å være syk. I 2015 innførte regjeringen pakkeforløp for kreft. Det har ført til at kreftpasientene har fått bedre behandling og føler seg tryggere. Nå skal pasienter med psykiske lidelser og rusproblemer få den samme tryggheten og forutsigbarheten, sa helseminister Bent Høie (H) da pakkeforløpene for psykisk helse og rus ble presentert i Oslo onsdag 12. september.
Målet med pakkeforløpene er at de skal legge til rette for gode, individuelle behandlingsforløp med bedre samhandling, klare ansvarsforhold og gode overganger mellom ulike tjenester.
Pasienter kan henvises fra 1. januar 2019
De generelle forløpene som nå blir tilgjengelige for tjenesten vil gjelde en stor del av pasientene innenfor psykisk helse og rus. Fra nyttår skal de første pasientene henvises til disse forløpene:
- Utredning og behandling i psykisk helsevern, voksne
- Utredning og behandling i psykisk helsevern, barn og unge
- Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)
Til sammen skal det lanseres seks pakkeforløp. De tre neste kan henvises til fra 15. februar 2019:
- Mistanke om psykoseutvikling og psykoselidelser hos barn, unge og voksne
- Utredning og behandling av tvangslidelse (OCD) hos barn, unge og voksne
- Spiseforstyrrelser hos barn og unge
Pakkeforløp for gravide som bruker/har brukt alkohol, vanedannende legemidler og/eller illegale rusmidler kommer noe senere.
Regionale implementeringskonferanser
I oktober vil de de regionale Helseforetakene gjennomføre konferanser om innføring av pakkeforløp, sammen med sentrale aktører fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten, spesialisthelsetjenesten og brukerorganisasjonene.
Implementeringskonferansene i Helse Nord arrangeres i:
Har du spørsmål?
Regional plan for implementering