Etablerer digitaliseringsstyre for bedre styring på tvers av helseforetakene
Helse Nord tar et viktig grep for å styrke arbeidet med digitalisering, møte bemanningsutfordringer og øke nytteverdien av digitale løsninger.

Et nytt digitaliseringsstyre er nå formelt opprettet som det øverste styringsorganet for regionens felles arbeid med digitalisering. Opprettelsen markerer starten på en ny styringsstruktur som skal sikre bedre prioriteringer, raskere gjennomføring og mer strategisk bruk av teknologi i helseforetakene.
Det nye digitaliseringsstyret skal sette retning for digitaliseringsarbeidet og sørge for at strategiske satsinger blir gjennomført på tvers av foretaksgruppen.
– Vi jobber med store omstillinger, samtidig som vi mangler personell innenfor noen kritiske områder. Vi må derfor benytte det mulighetsrommet vi har og tenke nytt. Digitalisering er et viktig virkemiddel som kan bidra til å frigjøre tid, avlaste helsepersonell og gi bedre pasientforløp, sier administrerende direktør Marit Lind.
– Vi jobber med store omstillinger, samtidig som vi mangler personell innenfor noen kritiske områder. Vi må derfor benytte det mulighetsrommet vi har og tenke nytt. Digitalisering er et viktig virkemiddel som kan bidra til å frigjøre tid, avlaste helsepersonell og gi bedre pasientforløp.
Skal sikre felles prioriteringer
Helse Nord har de siste årene investert betydelig i digitale løsninger. Det er bygd en grunnmur som gir et godt utgangspunkt til å levere tjenestene på nye måter, videreutvikle de kliniske systemene, ta i bruk ny teknologi, og langt bedre samhandling i grensesnittet mellom pasient, primærhelsetjeneste og sykehusene.
Med den nye styringsmodellen vil det bli stilt tydeligere krav til felles prioriteringer fra foretaksgruppen. Digitaliseringsstyret skal prioritere innføring av teknologi som frigjør tid for personell, digitale helsetjenester uten fysisk oppmøte, og brukervennlige løsninger som gir helsepersonell mer tid til pasientarbeid. Eksempler inkluderer digital hjemmeoppfølging, mobil teknologi og bruk av kunstig intelligens.
Strategisk virkemiddel
– Dette er et nødvendig grep for å sikre at digitalisering ikke bare blir et teknologiprosjekt, men et strategisk virkemiddel for å sikre bærekraftige helsetjenester i fremtiden, avslutter Lind.
Den nye styringsmodellen skal sikre felles prioriteringer i en samlet styringsmodell. Styret består av adm. direktører fra alle helseforetakene, fra ledelsen i HN RHF og representanter fra konserntillitsvalgte og -verneombud.
Underliggende områdestyrer skal håndtere mer spesifikke fag- og teknologiområder. Områdestyret for infrastruktur og kliniske og pasientnære systemer er etablert, områdestyret for administrative systemer planlegges opprettet i møte 28. mai.