Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nå skal vi kartlegge hvorfor medarbeidere velger å slutte

For å kunne iverksette mer målrettede tiltak for å beholde ansatte, lanserer Helse Nord en ny, anonym spørreundersøkelse som kartlegger hvorfor medarbeidere i helseforetakene velger å slutte.

Helen Langfors Åsli, Helse Nord RHF
Publisert 03.07.2025
Sist oppdatert 04.07.2025
To kvinner på sykehus, en i hvite arbeidsklær
Stine Jacobsen Skog er avdelingsleder og Emilie Berg er assisterende enhetsleder ved avdeling for ortopedi, ØNH og øye ved kirurgisk klinikk i Nordlandssykehuset.

Helse Nord skal nå kartlegge sluttårsaker – alle medarbeidere som slutter ved helseforetakene får tilbud om å svare på en kort sluttundersøkelse. Målet er å styrke kunnskapsgrunnlaget og sikre bedre beslutningsstøtte for ledere i hele regionen.

Avdelingsleder Stine Skog ved Nordlandssykehuset har deltatt i prosjektgruppen og håper undersøkelsen vil føre til konkrete tiltak.

– Vil undersøkelsen vise at det er det faktorer som går igjen? Hvis mange årsaker går igjen i svarene er det enklere å sette inn konkrete tiltak som kan forebygge at ansatte slutter, sier Skog.

Hun understreker at ledere ofte har dialog med de som slutter i forkant, men tror kanskje denne sluttundersøkelsen kan fange opp noe som ikke sies. Det er assisterende enhetsleder Emilie Berg enig i.

– Det kan være ting en ikke ønsker eller tør å si til sin nærmeste leder.

Tre personer i en sofa
– Vi ønsker å følge utviklingen over tid og se om det er mønstre eller endringer som krever nye tiltak, sier prosjektleder Trine Holmvåg fra HR- og organisasjonsavdelingen ved Helse Nord RHF. Hun har sammen med kollega Haakon Eichler og ass. HR-sjef ved Nordlandssykehuset Synnøve Bøifot ledet en prosjektgruppe med bred tverrfaglig og regional deltakelse.

Automatisert og anonym datainnsamling

Alle ansatte som sier opp sin stilling vil automatisk motta en e-post med lenke til en anonym spørreundersøkelse. Her blir de bedt om å prioritere inntil fem årsaker til at de slutter, blant 28 forhåndsdefinerte alternativer.

IAM-løsningen fra Helse Nord IKT sørger for at hele prosessen er automatisert, uten ekstraarbeid for lederne. Målet er å gi foretakene viktig styringsinformasjon og gjøre det enklere for ledere å følge opp ansatte – både de som slutter, og de som blir.

Samtidig mottar nærmeste leder en egen e-post med oppfordring om å gjennomføre en sluttsamtale. Dette skal bidra til en god avslutning for den ansatte, men data fra samtalen samles ikke inn sentralt.

– Vi ønsker å følge utviklingen over tid og se om det er mønstre eller endringer som krever nye tiltak, sier prosjektleder Trine Holmvåg fra HR- og organisasjonsavdelingen ved Helse Nord RHF. Hun har sammen med kollega Haakon Eichler og ass. HR-sjef ved Nordlandssykehuset Synnøve Bøifot ledet en prosjektgruppe med bred tverrfaglig og regional deltakelse.

En kvinne med langt hår
Konserntillitsvalgt Sissel Alterskjær.

Et godt verktøy for ledere

Konserntillitsvalgt Sissel Alterskjær var også med i prosjektgruppen og tror denne undersøkelsen kan bli et godt verktøy både for ledelse og tillitsvalgte.

– Jeg håper vi med denne undersøkelsen får en god kartlegging av hvorfor folk slutter, at vi ikke bare tror. Det kan være mange årsaker til at folk velger å slutte, det kan for eksempel være et ønske om større muligheter for faglig utvikling etter en videreutdanning, sier Alterskjær, som har klare forventninger til undersøkelsen:

– Jeg forventer at denne undersøkelsen om sluttårsaker brukes aktivt i virksomhetsstyringen i helseforetakene for å minimere turnover, i sammenheng med den årlige forbedringsundersøkelsen. Det kan bli et godt verktøy for både ledelse og for tillitsvalgte - da vet vi mer om hva vi skal etterspørre av tiltak.

Viktig satsing i Helse Nord

HR- og organisasjonsdirektør Anita Mentzoni-Einarsen sier at dette er en viktig satsing som både foretakene og ansatterepresentantene på regionalt nivå har ønsket lenge. Et godt regionalt partsarbeid har derfor bidratt til at vi nå har fått dette på plass.

– Å kartlegge sluttårsaker vil gi oss verdifull innsikt i hvorfor medarbeidere velger å forlate oss, og slik legge grunnlaget for mer kunnskapsbaserte tiltak som både styrker rekrutteringen og øker evnen vår til å beholde dyktig personell. Jeg er svært glad for at vi nå er klare til å sette denne undersøkelsen i gang – nå skal vi lære, og som med alt annet arbeide med kontinuerlig evaluering og forbedring underveis, sier hun.

Antia Menztoni-Einarsen
– Å kartlegge sluttårsaker vil gi oss verdifull innsikt i hvorfor medarbeidere velger å forlate oss, og slik legge grunnlaget for mer kunnskapsbaserte tiltak som både styrker rekrutteringen og øker evnen vår til å beholde dyktig personell. Jeg er svært glad for at vi nå er klare til å sette denne undersøkelsen i gang – nå skal vi lære, og som med alt annet arbeide med kontinuerlig evaluering og forbedring underveis, sier HR- og organisasjonsdirektør Anita Mentzoni-Einarsen.

Satsingen er et sentralt tiltak i den regionale delstrategien og handlingsplanen for personell, utdanning og kompetanse (PUK), som styret i Helse Nord har gitt sin tilslutning til.

– Jeg vil også gi en stor honnør til foretakenes forbedringsutdanning, der assisterende HR-sjef Synøve Bøifot ved Nordlandssykehuset og rådgiverne Trine Holmvåg og Haakon Eichler ved Helse Nord RHF har løftet dette frem som et felles forbedringsprosjekt, sier Mentzoni-Einarsen.