På rett spor i omstillingsarbeidet
– Helse Nord RHF og Helgelandssykehuset HF har gjennomført et betydelig arbeid siden oppdraget ble gitt i 2024.

Foto: Helgelandssykehuset
Dette skriver Helse- og omsorgsdepartementet i protokollen etter dagens foretaksmøte med Helse Nord, der tema var omstillingsarbeidet på Helgelandssykehuset. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre ledet møtet, som blant annet vedtok:
Foretaksmøtet ber Helse Nord RHF sørge for gode spesialisthelsetjenester av høy kvalitet og en bærekraftig og framtidsrettet drift i Helgelandssykehuset HF.
Foretaksmøtet stadfester at tjenestetilbudet i Helgelandssykehuset HF skal baseres på en modell med ett sykehus med fire lokalisasjoner, der lokalisasjonene Mo i Rana og Sandnessjøen begge er akuttsykehus. Dette innebærer at sykehusene i både Sandnessjøen og Mo i Rana skal være fremtidsrettede, likeverdige og bærekraftige akuttsykehus.
– Møtet ga en bekreftelse på at arbeidet Helse Nord og Helgelandssykehuset er på rett spor i det pågående omstillingsarbeidet, sier Marit Lind, administrerende direktør i Helse Nord RHF.
Hun ser positivt på at Helse- og omsorgsdepartementet så tydelig stadfester at Helse Nords styrevedtak fra 14. mars i år skal følges opp.
Styrking av prehospitale tjenester
Foretaksmøtet henviste til Helse Nords styrevedtak 14. mars om funksjons- og oppgavedeling i Helgelandssykehuset HF, der det blant annet ble besluttet at de prehospitale tjenestene for befolkningen i Vefsn, Grane og Hattfjelldal skal styrkes, i forbindelse med at akuttfunksjonene flyttes fra Mosjøen.
Helgelandssykehuset er i rute med dette arbeidet.
– Styrkingen av de prehospitale tjenestene er godt i gang. Det er ansatt personell og nye ambulanser er på plass. Disse skal være i drift fra 1. september. Helgelandssykehuset har jobbet godt med dette, og Helse Nord har bidratt med ekstra finansiering, sier Marit Lind.
Intermediære senger
Foretaksmøtet ba Helse Nord RHF sørge for at Helgelandssykehuset HF sammen med Vefsn kommune utarbeider en forpliktende plan for etablering av en intermediær sengepost som et samarbeid mellom helseforetaket og kommunen.
– Det pågår et godt samarbeid mellom Vefsn kommune og Helgelandssykehuset om dette. Det videre arbeidet vil bygge på en utredning kommunen og sykehuset i fellesskap sluttførte i juni. Det jobbes godt her også, og sengeposten kan være etablert i løpet av dette året. Det forutsetter selvsagt tilslutning fra Vefsn kommune, slik også statsråden sa i foretaksmøtet. Med det gode samarbeidet vi nå ser er det grunn til å være optimistiske. Foretaksmøtet ba Helse Nord delfinansiere tilbudet gjennom tilskudd vi har fått til samhandling og rekruttering, sier Lind.
Sandnessjøen hovedarbeidssted for ledelsen
Foretaksmøtet ba Helse Nord RHF oversende en plan for å gjøre Sandnessjøen til hovedarbeidssted for ledelsen ved Helgelandssykehuset 1. oktober. Helgelandssykehuset har sitt hovedkontor i Alstahaug kommune. Helse Nord og Helgelandssykehuset vil arbeide frem planen foretaksmøtet ba om.