logo Helse Nord

Gammelt sykehus møter nybygg

Se bildene som viser hvor flott det nye sykehusbygget i Bodø har blitt – og hvordan det gamle, ærverdige sykehusbygget fra 1927 smelter inn i ny arkitektur.

Publisert 27.09.2016
Sist oppdatert 15.03.2017
Ny hovedinngang ved Nordlandssykehuset Bodø. Bygd inn i det gamle sykehusbygget fra 1927.

​Nordlandssykehuset Bodø har vært en byggeplass i over ti år, samtidig som sykehuset har vært i full drift. Nå er flere viktige milepæler i renoveringsarbeidet ferdig, med flere nybygg. Se bildene!

Den nye hovedresepsjonen møter deg når du går inn den nye inngangen. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten


Et svart-hvitt bilde av en by
 

Oversiktsbilde av det gamle sykehusbygget fra 1927. Bildet er fra 1950-tallet.​


En bygning med blå himmel

Det er bygd en ny etasje på det gamle sykehusbygget. I tillegg er det bygd ei helt ny fløy i ti​ etasjer mellom det gamle bygget og høyblokka (som skimtes bak til høyre i bildet). Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten


 

Gamle detaljer bevares i det nye. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten


 

​Hippo Erectus av Petter Hepsøe står plassert i glassgata som binder nytt og gammelt bygg sammen. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​


 

Innenfor ny dør i gammel bygg, skjuler det seg... Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​


 

...flunkende nye lokaler til Lærings- og mestringssenteret. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​


 

I 8. etasje ligger operasjonssentralen med sju operasjonsstuer. Flott utsikt mot hav og fjell. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten


 

Egen lekeplass på taket i 5. etasje. Foto: Arkitekturfotograf Tove LaulutenNye lokaler til dagbehandling kreft ligger i 4. etasje. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten


 

Åpne trapperom byr på fin utsikt over Bodø by. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​


En stor fargerik ball
 

Pust av Bente Aronsen og Anders Lien er en bevegelig oval form som henger i taket i vestibylen. Foto: Wigdis Korsvik


 

De nye lokalene inneholder også nytt bibliotek. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​


 

Nye lokaler til sykehusapoteket. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​​Bygg for kontor og sykehusapotek. Foto: Arkitekturfotograf Tove LaulutenUtsikt mot det nye laboratoriebygget, som sto ferdig i 2007. Foto: Arkitekturfotograf Tove LaulutenVed hovedinngangen går det ei trapp ned til en liten park. Foto: Arkitekturfotograf Tove Lauluten​


Et flyfoto av en by

Bilde fra da høyblokka sto ferdig i 1972. Bygginga ved Nordlandssykehuset Bodø fortsetter. Nå skal høyblokka renoveres. Dette arbeidet starter over nyttår.

​​​

Fakta

Nordlandssykehuset Bodø har de siste årene gjennomført en storstilt utbygging og modernisering som består av to byggetrinn: Byggetrinn 1 sto ferdig i 2007 med nytt laboratoriebygg, varemottak og sentrallager.  ​

I byggetrinn 2 er det bygd ny behandlingsfløy på 15 000 m2 (i drift fra høsten 2014)  som samler det mye av sykehusets poliklinikker, dagbehandling og operasjonsstuer. 

I 2016 har byggeprosjektet nådd mange milepæler:

  • ​Den eldste delen av sykehuset fra 1927 er bygd ut med en etasje og ellers totalrenovert (9 000 m2) . Rommer en rekke poliklinikker, blant annet avdeling for kreft og lindrende behandling, dialyse, diabetes, prøvetaking, mammografi, smertebehandling mm.
  • Nytt bygg for apotek og kliniske kontor (3 000 m2).  
  • Ny hovedinngang mot Parkveien åpner – et hovedgrep i utbygginga  som vil gjøre det betydelig enklere for pasienter, pårørende og ansatte å finne fram i sykehuset. 
  • Ny kunst i nye bygg.
Totale byggekostnader så langt i prosjektet er på  om lag 3 milliarder kroner (av totalt 4 milliarder kr). 

Det komplekse byggeprosjektet i Bodø  har representert betydelige HMS-utfordringer. Denne gjennomføringsmodellen har ikke vært mulig uten et aktivt HMS-arbeid  og et godt  samarbeid mellom ansatte og ansattes organisasjoner. 

Nå starter  den siste byggefasen, som innebærer utbygging og modernisering av høyblokka med sengeområdene (25 000 m2)  i sykehuset – det vil si en byggeperiode på om lag tre år til. Ferdig vil sykehuset areal være økt med ca. 25 000 m2 til totalt 75 000 kvadratmeter.

Utbygginga har vært besluttet og finansiert i et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Helse Nord RHF og Nordlandssykehuset.