Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Eldrebølgen treffer hardt. Innen 2035 vil antallet eldre pasienter i norske sykehus øke dramatisk.

Nå går Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i bresjen for at Helse Nord skal ta en ledende rolle i å møte denne utviklingen. Sykehuset er blant annet først ut med å screene eldre for skrøpelighet i akuttmottaket. – Vi skal bli best i landet på eldremedisin, sier seksjonsoverlege.

Ingrid Bredesen Hangaas, Helse Nord RHF
Publisert 27.05.2025

   Norske sykehus er ikke godt nok rigget til det raskt økende antallet eldre pasienter. Fokuset har vært for svakt, og vi ligger etter land vi liker å sammenligne oss med. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Gunhild Ag, seksjonsoverlege i geriatri ved UNN. 

Hun leder Helse Nords eneste rene geriatriske avdeling. Her utdannes mange av landsdelens høyt etterspurte geriatere, altså spesialister på eldremedisin. På avdelingen er de lidenskapelig opptatt av å øke kunnskapen om eldremedisin i samfunnet, forteller Ag og avslører et ambisiøst mål: 

– Vi skal bli best i landet på eldremedisin, poengterer overlegen.  

– Og hvor er det mer naturlig, enn i Nord-Norge hvor utfordringene er størst? Eldrebølgen har allerede truffet oss. Høsten 2023 ble det flere eldre over 65 år enn barn og unge under 19 år i landsdelen. Dette vil også gjelde resten av landet i 2031.
 

Gunhild Ag

Foto: Frode Abrahamsen, UNN

– Norske sykehus er ikke godt nok rigget til det raskt økende antallet eldre pasienter. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Gunhild Ag, seksjonsoverlege i geriatri ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Eldrebølgen i tall

  • Antallet personer over 80 år i Norge vil øke betydelig fra 2025, når de store etterkrigskullene (født etter 1945) når 80-årsalderen. 

  • Ifølge Helsedirektoratet forventes det at antallet personer i aldersgruppen 80–89 år vil øke med 98,3 % fra 2022 til 2040. Antallet personer over 80 år i Norge vil med andre ord nær doble seg i løpet av denne perioden.

  • For aldersgruppen 90 år og eldre, er økningen enda større – hele 133,7 prosent i samme periode.

  • Andelen arbeidsføre personer mellom 20 og 66 år vil i samme periode utgjøre en mindre del av totalbefolkningen.

  • Dette betyr at Norge står overfor en dobbel utfordring: flere eldre som trenger helsetjenester, og færre i arbeidsfør alder til å levere dem.

  • Eldrebølgen treffer Nord-Norge først og hardest.  Høsten 2023 ble det flere eldre over 65 år enn barn og unge under 19 år i landsdelen. Dette vil også gjelde resten av landet i 2031.

Kilder: SSB, Nasjonale befolkningsframskrivinger 2022, Helsedirektoratets rapporter En populasjon i endring og En aldrende befolkning

Eldre mann på tur i fjellet
Er alder bare et tall?

I spesialisthelsetjenesten regnes pasienter som "yngre eldre" fra 65 år og "eldre eldre" fra de er 75 år. Denne pasientgruppen kjennetegnes av flere faktorer.

– De har ofte andre symptomer enn yngre, noe vi blant annet så under koronapandemien. Yngre fikk typiske symptomer som feber, tung pust og hoste, mens eldre kunne få akutt funksjonssvikt, forvirring og falltendens, forklarer Gunhild Ag.

Et annet kjennetegn er stor variasjon innad i gruppen, og at denne øker med alderen.

– Noen 75-åringer har flere sykdommer, men er spreke og løper i fjellet hver dag.  Andre lever med skrøpelighet og tåler påkjenninger dårligere.

– Så alder er bare et tall?

– Alder alene er i hvert fall ikke et godt mål på helsetilstand. Det er bedre å kartlegge grad av robusthet og skrøpelighet, poengterer Ag.

Robust eller sårbar? 

I mars i år tok UNN, som landets første sykehus, systematisk i bruk Clinical Frailty Scale (CFS) i akuttmottaket. Dette er et kartleggingsverktøy som brukes til å vurdere og klassifisere graden av robusthet og skrøpelighet hos eldre pasienter.

Verktøyet brukes til å screene alle pasienter over 65 år når de ankommer akuttmottaket, og gjør at helsepersonell raskt kan vurdere pasientens tilstand og tilpasse behandlingen deretter.

En mann med skjegg

Foto: Frode Abrahamsen, UNN

– Skrøpelighet er en medisinsk tilstand som kjennetegnes av at pasienten har økt sårbarhet for påkjenninger, sier Jonas Bjørnskov Goll, lege i spesialisering ved geriatrisk avdeling ved UNN Tromsø.


– Hva betyr egentlig skrøpelighet?
 

– Skrøpelighet er en medisinsk tilstand som kjennetegnes av at pasienten har økt sårbarhet for påkjenninger, sier Jonas Bjørnskov Goll, lege i spesialisering ved geriatrisk avdeling ved UNN Tromsø.

Typiske faktorer som avgjør hvorvidt en pasient er skrøpelig er ernæringstilstand, om pasienten har flere sykdommer samtidig, legemiddelbruk, samt det kognitive og fysiske funksjonsnivået.

– Vi har kjørt pilotprosjekt her i akuttmottaket i to separate uker gjennom 2023 og 2024 for å teste ut screeningverktøyet. Rundt halvparten av pasientene over 65 år som ankom akuttmottaket, lever med en grad av skrøpelighet, forklarer Goll. 

LES OGSÅ: Screener alle over 65 for skrøpelighet (Pingvinavisa)

Den kommende spesialisten i geriatri er også ansatt som PhD-stipendiat i et forskningsprosjekt som blant annet forsker på hvilken betydning denne screeningen i akuttmottaket har for pasientene. 

Eldre kvinne i sykehusseng
Hvorfor vurdere skrøpelighet?

– Grad av skrøpelighet vil for eksempel kunne brukes til å si noe om pasientens prognose ved akutt sykdom, eller hvor godt pasienten vil tåle en spesiell type behandling. Det er et nyttig verktøy i mange kliniske beslutninger. Hensikten er å gjøre det enklere for sykehuset å gi pasienten riktig behandling til riktig tid, understreker Jonas Bjørnskov Goll.

Han påpeker at skrøpelighet er en dynamisk tilstand, og at pasienter kan ha varierende grad av skrøpelighet underveis i sykehusoppholdet.

– Det er for øvrig viktig å presisere at CFS ikke er en prioriteringsskala, men et hjelpemiddel for akuttmottaket og for avdelingene i sykehuset som skal behandle pasienten, understreker LIS-legen.

Clinical Frailty Scale (CFS)

Screeningverktøyet som UNN bruker, Clinical Frailty Scale (CFS), er et felles kartleggingsverktøy som kan brukes både av sykehus og kommuner.

Hver grad på skalaen beskriver pasientens funksjonelle status og aktivitetsnivå. Jo høyere tall pasienten får i score, jo større risiko er det for forlenget sykehusopphold, flere komplikasjoner og i verste fall død i forbindelse med sykehusoppholdet. 

SE OGSÅ: Nettkurs om CFS for helsepersonell (Kompetansebroen) 

Personer som er robuste, aktive, energiske og motiverte. De trener gjerne regelmessig og er blant de sprekeste i sin aldersgruppe.

Personer som ikke har aktive sykdomssymptomer, men er mindre spreke enn kategori 1. De kan ofte trene eller være veldig aktive av og til, for eksempel sesongbasert.

Personer med velkontrollerte medisinske problemer selv om de kan ha symptomer av og til.

De er ikke regelmessig aktive utenom vanlig gange.

Tidligere "sårbar". Denne kategorien markerer en overgang fra å være helt selvhjulpen.

Selv om de ikke er avhengig av daglig hjelp fra andre, vil symptomer begrense aktivitet.

De klager ofte over at de er "langsomme", og/ eller blir trøtte i løpet av dagen.

Disse er mer tydelig langsomme og trenger hjelp til komplekse aktiviteter i dagliglivet ( personlig økonomi, transport, tungst husarbeid).

Vanligvis vil mild skrøpelighet i økende grad føre til problemer med å handle eller gå utenfor hjemmet, alene, lage mat, håndtere medisiner, og begynne å begrense lett husarbeid. 

Personer som må ha hjelp til alle aktiviteter utendørs og med å stelle hjemmet. Innebdørs har de ofte problemer med trapper, trenger hjelp til bading/ dusj og kan trenge litt hjelp til å kle på seg (veiledning/ tilsyn). 

Helt avhengige av hjelp til personlig stell uansett årsak (fysisk eller kognitiv). Likevel fremstår de som stabile og uten høy risiko for å dø (innen ∼ 6 måneder).

Helt avhengig av hjelp til personlig stell og nærmer seg livets slutt. Vanligvis vil de ikke komme seg igjen selv etter mild sykdom.

Nærmer seg livets slutt. I denne kategorien inngår personer med en forventet levetid <6 måneder uten at de lever med alvorlig skrøpelighet. (Mange terminalt syke pasienter kan være fysisk aktive inntil de er svært nær døden). 

Bedre pasientbehandling og kommunikasjon

– Screeningen og skalaen hjelper oss hovedsakelig med to ting: Å tilpasse behandlingen bedre til hva den enkelte pasient faktisk trenger og tåler, og til at vi klinikere kommuniserer mer effektivt med hverandre i en hektisk hverdag, sier overlege Mona Dixon Gundersen. 

En aktiv 80-åring kan være mer robust og tåle betydelig mer enn langt yngre pasienter

 

Også hun peker på at alder alene er en dårlig målestokk på hvor robust eller skrøpelig pasienten er. 

–  En aktiv 80-åring kan være mer robust og tåle betydelig mer enn langt yngre pasienter som kanskje har flere samtidige diagnoser og et mer utfordrende sykdomsbilde, understreker overlegen.

En lege

Foto: Frode Abrahamsen, UNN

Overlege Mona Dixon Gundersen det regionale lederforskningsprosjektet NorFrail i Helse Nord.


Lettere å planlegge fremtidige helsetjenester

Mona Dixon Gundersen leder det regionale forkningsprosjektet NorFrail i Helse Nord, som PhD-stipendiat Jonas Goll er en del av. De neste seks årene skal de blant annet forske på hvordan screening i akuttmottaket påvirker pasientene.

– Vi ser allerede at screeningen gir oss mulighet til å jobbe mer pasientsentrert. Den hjelper oss med å gi riktig behandling til riktig tid, og bidrar til fokus på trygg eldremedisin. Målet er å unngå over- og underbehandling, og bruke ressursene riktig, poengterer Gundersen.

En annen gevinst er at sykehusene får bedre oversikt over graden av skrøpelighet blant eldre, noe som gjør det lettere å planlegge fremtidige helsetjenester.

Noen få menn i hvite laboratoriefrakker
Forsker på eldre

NorFrail er et forskningsprosjekt som undersøker skrøpelighet hos eldre pasienter i Nord-Norge. Målet er å kartlegge hvor mange som er skrøpelige ved akuttinnleggelse, hvilke komplikasjoner de har størst risiko for, og teste tiltak som kan bedre behandlingen.

UNN Tromsø er først i landet med screening for skrøpelighet i akuttmottaket, og alle helseforetakene i Helse Nord vil delta i studien. 

Det samles også inn blod og urin for å lete etter biomarkører – stoffer i kroppen som kan si noe om helsetilstanden. Prosjektet har fått støtte fra Helse Nord RHF, og flere doktorgradsprosjekter er planlagt.

Målet er å gi kunnskap som kan komme både helsearbeidere, pasienter og pårørende til gode. 

– Egne fakkeltog for eldre burde være obligatorisk

– Eldre er den største pasientgruppen vi har, men sykehusene er ikke godt nok rigget for å møte deres behov. Eldremedisin må derfor få høyere prioritet i sykehusene våre, sier Gunnhild Berglen, leder av Regionalt brukerutvalg i Helse Nord RHF.

Berglen har i lang tid vært en tydelig stemme for bedre og mer tilpasset behandling av eldre i spesialisthelsetjenesten. Hun peker på at eldre ofte blir behandlet som én homogen gruppe, til tross for at de har svært ulike behov og livssituasjoner.

– Eldre er ikke én ensartet gruppe, men enkeltpersoner med ulike behov. De har krav på god behandling som tar hensyn til deres livssituasjon. De må møtes med respekt og forståelse – ikke bare vurderes ut fra alder, understreker Berglen.

Hun uttrykker håp om at arbeidet som gjøres ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og de andre helseforetakene i Helse Nord vil bidra til en mer helhetlig og verdig behandling av eldre pasienter.

RBU-lederen fremhever også viktigheten av samarbeid og kunnskapsdeling:

– UNN må dele sin kunnskap med kommuner, andre sykehus og ikke minst pasientene selv og deres pårørende. Det er viktig å lytte til pasienten og de som kjenner dem godt, sier hun og avslutter med en tydelig oppfordring:

– Egne fakkeltog for eldre burde være obligatorisk før man går i andre fakkeltog! 

 

En kvinne som bruker briller
– Egne fakkeltog for eldre burde være obligatorisk før man går i andre fakkeltog, sier Gunnhild Berglen, leder av Regionalt brukerutvalg.

 

Roser UNN for initiativet

Administrerende direktør i Helse Nord RHF, Marit Lind, er glad for at UNN nå setter søkelys på eldrehelse, og at hele regionen involveres i forskningen.

– Dette gir oss verdifull kunnskap som gjør oss bedre rustet for fremtiden. Vi er helt nødt til å rigge oss for det økende antallet eldre pasienter, understreker Lind.

Portrett Marit Lind
– Vi er helt nødt til å rigge oss for det økende antallet eldre pasienter, sier Marit Lind, administrerende direktør i Helse Nord RHF.

 

Forskning og innovasjon

Medisin og sykepleie er fag som utvikles hele tiden. En grunnverdi i det norske helsevesenet er å nyte godt av vitenskapelige fremskritt. Ny kunnskap gjør at pleie, arbeidsmåter og teknologi forbedres.
Les mer om forskning og innovasjon i Helse Nord
Colourbox.com