TØRN-programmet i Helse Nord
Tørn-programmet skal bidra til å styrke systematisk forbedringsarbeid og erfaringsdeling, samt samarbeid på tvers av helseforetakene for bedre bruk av kompetanse og personell.
Tørn-programmet
Syv team fra alle sykehusforetakene i Helse Nord har de siste seks månedene deltatt på regionens første læringsnettverk i regi av Tørn-programmet. Denne uka presenterte de prosjektene sine på den siste samlingen. Nytt læringsnettverk starter opp til høsten.
Tørn er et kvalitetsutviklingsprogram som skal fremme riktig organisering og oppgavedeling i helse- og omsorgstjenestene. Dette inkluderer blant annet oppgavedeling, samlokalisering av tjenester, nye arbeids- og organisasjonsformer, samt bruk av ny teknologi.
– Sykehusene har jobbet med dette lenge. Med Tørn skal vi styrke innsatsen, lære av hverandre og sørge for at gode løsninger tas i bruk flere steder. Læringsnettverkene er viktige møteplasser for dette arbeidet, sier sier Benedikte Almton Dyrhaug, regional Tørn-koordinator i Helse Nord RHF.
Læringsnettverk er en metode der team får støtte fra eksperter og lærer gjennom å dele erfaringer med andre. Det første regionale læringsnettverket til Tørn-programmet i Helse Nord startet opp i november 2024. Der er syv team - alle med hvert sitt forbedringsprosjekt - kommet godt i gang med sine forbedringsprosjeter.
I Helse Nord ledes nettverkene av forbedringsekspertene Kristin Johannessen fra UNN, Linda Djupos fra Nordlandssykehuset og Benedikte Almton Dyrhaug fra Helse Nord RHF.
På den siste samlingen som ble holdt i Bodø 19. og 20. mai 2025, presenterte de syv teamene sine forbedringsprosjekter:
Neste læringsnettverk starter opp i slutten av august 2025.
Bakgrunnen for Tørn-programmet er at sykehusene i Nord-Norge står overfor store utfordringer, spesielt knyttet til mangel på kompetanse og personell. Hovedårsakene er kort forklart at det blir stadig flere eldre som trenger helsehjelp, samtidig som det blir færre yngre som kan jobbe i helsetjenesten.
Tørn-programmet skal bidra til å styrke systematisk forbedringsarbeid og erfaringsdeling, samt samarbeid på tvers av helseforetakene for bedre bruk av kompetanse og personell.