logo Helse Nord

Berit er Årets kollega 2019

– Det varmer langt inn i hjerterota, sier Berit Malmo, enhetsleder for Ambulant rehabiliteringsteam i Finnmarkssykehuset Kirkenes. Ergoterapeuten er kåret til Årets kollega i Helse Nord 2019.

Publisert 11.02.2020
Sist oppdatert 15.11.2022
Årets kollega 2019

Vinneren av Helse Nord-utmerkelsen Årets kollega 2019 ble offentliggjort på den regionale pasientsikkerhetskonferansen som arrangeres i Tromsø 11. og 12. februar 2020. 

Det er programkomiteen for konferansen som i fjor tok initiativ til kåringen. Prisen skal gå til en medarbeider som har betydning for arbeidsmiljøet og pasientsikkerhet. 

– Jøss, har jeg betydd så mye?

– At noen settes sånn pris på meg at de mente jeg fortjente denne prisen var rett og slett litt mye å ta inn over seg. Men jeg ble kjempeglad! Dette varmer langt inn i hjerterota og er definitivt noe fint å ta med seg nå når jeg er på vei ut av arbeidslivet, fortsetter hun. 

Det kom til sammen inn ni forslag fra flere av helseforetakene i Helse Nord. Til slutt var det altså Berit Malmo, enhetsleder for Ambulant rehabiliteringsteam ved Finnmarksykehuset Kirkenes som ble tildelt hederstittelen. 

– Min første tanke var: Jøss, har jeg betydd så mye? Det var litt rart. Jeg har jo bare gjort jobben min, sier Berit Malmo. 

Berit Malmo

SNART PENSJONIST: - Dette er definitivt noe fint å ta med seg nå når jeg er på vei ut av arbeidslivet, sier Berit Malmo.

Et menneskeinteressert miljø

Og det er ingen tvil om at Malmo har satt spor etter seg de 40 årene hun har jobbet med rehabilitering, det faget hun kaller for "hjertebarnet" sitt innenfor helse.

– Vi er et lite men godt team med et arbeidsmiljø som er preget av en trygghet og åpenhet som jeg setter stor pris på, sier Malmo. 

ART KIRKENES

ET MENNESKEINTERESSERT MILJØ: Ambulant rehabiliteringsteam hadde 20-årsjubileum i 2016. 

Hun mener trygghet og åpenhet er helt grunnleggende for både arbeidsmiljøet og pasientsikkerheten. 

– Jeg liker å kalle det «et menneskeinteressert miljø». Med det mener jeg et miljø som er preget av nysgjerrighet og interesse for hverandre, både kolleger og pasienter, uten at det nødvendigvis må være privat. Vi jobber med mennesker som ofte har fått livet sitt snudd på hodet. Da er ofte en slik nysgjerrighet nødvendig for å skape gode helsetjenester, forklarer ergoterapeuten. 

Mottok tre nominasjoner

Juryen mottok intet mindre enn tre forslag på den populære ergoterapeuten som har jobbet i Finnmarkssykehuset siden hun flyttet nordover fra Oslo på begynnelsen av 80-tallet. Denne våren skal Malmo gå av med pensjon. 

- Et fantastisk medmenneske med stor faglig kompetanse

Ett av forslagene å nominere Berit Malmo til årets kollega, kom fra teamet hun jobber tettest med i Kirkenes. I sin begrunnelse trakk de blant annet frem hennes unike evne til å få ulike yrkesgrupper til å samarbeide, samt hennes genuine ønske om å gjøre andre bedre.

– Berit er kort sagt et fantastisk medmenneske, med stor faglig kompetanse, og en egen evne til å kombinere dette til beste for de rundt seg. Berit har fortjent prisen lenge, men dette er siste mulighet siden hun går av med pensjon neste år, skriver de i søknaden. 

Skrev limerick

Merete Loiro, sekretær på avdelingen, hadde sendt inn en egen nominasjon på Berit.

– Jeg nominerer Berit fordi hun simpelthen er så fantastisk å være sammen med, og hun fortjener virkelig denne påskjønnelsen etter alle sine år i denne bedriften, særlig nå som hun skal gå av med pensjon, sier Loiro som hadde komponert en egen limerick i søknaden:

Ei dame med hjerte av gull
som med omsorg for alle er full
Hun har alltid ti’ 
til det du vil si
og da både til alvor og tull

En kollega vi alle har kjær
så ydmyk og lun som hun er
Hun går med rak rygg
og hun stråler så trygg
og er samtidig autoritær

For oss alle hun viser respekt
og hun vil alltid handle korrekt
Hun ser hver og én,
med en hensikt så ren
hun de flestes behov vil ha dekt

En venn vi i henne har fått
og alt vi kan si det er godt
Hun smiler og ler,
sier ja når vi ber
Som kollega hun er bare flott!


En solid bærebjelke regionalt 

Også kolleger i fagnettverk for Ambulante rehabiliteringsteam i Helse Nord mente Berit Malmo fortjente utmerkelsen. De beskriver henne som en solid bærebjelke i det regionale rehabiliteringsarbeidet gjennom mange år. 

Regionalt fagnettverk for ART

VERDIFULLT REGIONALT SAMARBEID: Fagnettverket for de ambulante rehabiliteringsteamene i Helse Nord beskriver Berit Malmo som «En solid bærebjelke i det regionale rehabiliteringsarbeidet gjennom mange år».

– Berit kan man spørre om alt, og svar får man også. Hun har alltid noen reflekterte tanker å komme med, deler av sin kunnskap og erfaring, og hun er en god støtte for alle rundt seg. Hun viser stor omsorg for sine kollegaer, har et klokt hode og er god til å løfte andre frem, skriver Solveig Mørk i Ambulant rehabiliteringsteam ved UNN Tromsø i søknaden som ble sendt på vegne av hele fagnettverket. 

Hun skriver videre at fagnettverket vil takke Berit for den gode kollegaen hun har vært i alle disse årene.

- Hun fortjener å bli løftet frem for det hun har vært for alle rundt seg gjennom sitt arbeidsliv. Berit har nå tatt mot til seg og bestemt at hun skal bli pensjonist i løpet av de første månedene i 2020. Å bli kåret til årets kollega hadde vært en fin og verdig avslutning, avslutter Mørk.

Mange bittesmå team 

Det regionale samarbeidet i Helse Nord har betydd mye også for prisvinner Berit Malmo opp gjennom årene.

– Vi er mange bitte små team fordelt på mange helseforetak over hele regionen. Det nære regionale samarbeidet vi har fått til gjennom fagnettverket vårt er svært verdifullt. Det å ha noen å kunne utveksle erfaringer og diskutere problemstillinger med gjør oss alle bedre, poengterer hun.  

Mottok prisen på telefon fra Tenerife

Berit Malmo kunne ikke være fysisk tilstede for å motta prisen, men på direktesendt linje fra ferien på Tenerife.

Berit Malmo

DIREKTE FRA TENERIFE: Berit Malmo deltok på prisutdelingen direkte inne fra ferien på Tenerife.

Det var Beate Karlsen, den nye lederen for Regionalt senter for klinisk pasientsikkerhet i Helse Nord, som delte ut prisen på pasientsikkerhetskonferansen i Tromsø 11. februar 2020. Kari Beate Engseth, avdelingsleder for avdeling ReHabilitering, mottok diplom og gavekort på vegne av tittelholderen.

– Kollegene til Berit Malmo beskriver henne som en faglig og sosial bærebjelke i rehabiliteringsmiljøet. De sier videre at hun simpelthen er helt fantastisk å være sammen med. Det er ingen tvil om at mange vil savne henne, når hun snart går av med pensjon. Vi gratulerer med den velfortjente prisen, sa Karlsen under utdelingen. 

Berit kvitterte med å takke både juryen og alle som hadde nominert henne.

- Jeg er både takknemlig og beæret over å bli valgt blant så mange gode kandidater, da hun. 

Alle de nominerte er vinnere

Juryleder Hilde Normann kan fortelle at det var et stort spenn i søknadene som kom inn. 

– Vi synes det var særlig flott at de nominerte var fra flere yrkesgrupper og på ulike nivå i organisasjonen. Nominasjonene legger ikke uventet vekt på stor omsorgsevne, pågangsmot og evne til å se sine medmennesker, samtidig som også det å være streng og tydelig når det er nødvendig, var et felles kjennetegn. Dersom noen er i tvil – det er utrolig mange flotte mennesker som jobber i vår region, og som betyr masse for sine medmennesker. De er alle vinnere, understreker Normann. 

Hun legger til at juryen er takknemlig over alle de fantastiske nominasjonstekstene som kom inn.

– Til neste år, under Pasientsikkerhetskonferansen i Bodø 16. og 17. februar, deles prisen ut på nytt, avslutter Normann.