Besøk fra Grønland
Rekruttering, helsetjenester i periferien og telemedisin sto på agendaen da Helse Nord fikk besøk av Grønlands Departement for sundhet.

Mimi Karlsen, minister for Børn, Unge, Familie og Helse, og hennes kollegaer hadde tatt initiativ til møtet 12. september. Møtet fant sted ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø der deltakere fra Grønlands Departement for sundhet, Helse Nord RHF og UNN HF deltok.
Bakgrunnen for møtet var et ønske fra Helseminister Mimi Karlsen om å treffe Helse Nord for å orientere seg om hvordan helsesystemet i Nord-Norge fungerer for befolkningen i perifere områder, med lang avstand og spredt befolkning. Det var spesielt tre områder Helseministeren var opptatt av;
Rekruttering av helsepersonell
Helsetjenester i perifere og tynt befolkede områder
Erfaringer med telemedisin
Forskjellige, men felles utfordringer
– Vi i Helse Nord RHF orienterte på møtet om våre utfordringer, og løsninger, for å sikre lik tilgang til helsetjenester for befolkningen vår, basert på de tema som Helseministeren ønsket å snakke om. Vi hadde gode diskusjoner der vi utvekslet mange erfaringer, forteller Daae om møtet.
Grønlands utfordringer med helsetjenester i perifere og tynt befolkede områder er mer krevende enn hva vi har i Helse Nord. Likevel er det mange fellesnevnere og like problemstillinger, som var meget nyttig å diskutere. Prosjekt blodberedskap var et tema, og helseberedskap i utfordrende områder med lange avstander og mye vær var en viktig fellesnevner for Grønland og Helse Nord.
– Vi har begge store avstander, utfordrende klima og tynt befolkede områder. Ønsket vårt er felles: tilby befolkningen best mulig helsetjenester, vektla Cecilie Daae under sin orientering om Helse Nord.
Urfolksperspektiv og forskning
Helse Nord skal også delta på forskningskonferansen på Grønland i år, NUNAMED, som har et tydelig urfolksperspektiv. Her skal lederen fra SAMINOR (en helse- og levekårsundersøkelse i områder med samisk og norsk) skal holde innlegg. Dette ble også tema på møtet.
Videre dialog og samarbeid
Alle så et behov for å ha en videre dialog basert på de felles utfordringene som både Grønland og Helse Nord arbeider med. Både for å dele erfaring, men også for å se på muligheter for samarbeid. Etter møtet ble det delt kontaktopplysninger og avtalt videre oppfølging av dialogen som regionene har startet med.
– Vi er veldig glade for at Helse Nord kunne møte oss, og det har vært en god erfaringsutveksling på møtet som jeg er sikker på at vi kan dra nytte av i videre dialog og samarbeid, avsluttet Mimi Karlsen møtet med.