Bedre forutsigbarhet med pakkeforløp psykisk helse og rus
Behandlere innen psykisk helse og rus ved Finnmarkssykehuset kunne 27. mai ta i bruk funksjonalitet i det nye journalsystemet DIPS Arena for å følge opp pasienter som skal ivaretas i et såkalt pakkeforløp. Bedre forutsigbarhet for denne pasientgruppen er en av flere fordeler.
Pakkeforløp skal bidra til bedre forutsigbarhet for pasienter som skal til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten, og ved årsskiftet ble pakkeforløp for psykisk helse og rus innført på landsbasis. Som en direkte følge av dette ble ny funksjonalitet som bidrar til enklere oppfølging av denne pasientgruppen nylig tilgjengelig i DIPS Arena – det nye journalsystemet som er under innføring ved sykehusene i Nord-Norge.
Opplæring av behandlere fra hele Finnmark
Finnmarkssykehuset og Helgelandssykehuset var de to første av helseforetakene i Nord-Norge til å ta i bruk den nye funksjonaliteten i full skala. Fra 27. mai kunne behandlere ved de to foretakene følge opp disse pasientgruppene gjennom registrering av forløpskoder i journalsystemet DIPS Arena. I forkant har behandlere innen psykisk helse og rus-feltet fått opplæring i koding av pakkeforløp. For Finnmark sin del – et fylke som arealmessig er 107 ganger større enn hovedstaden – har opplæringen blitt gjennomført via Skype.
– Ca 150 behandlere og merkantilt personell har fått opplæring i 2,5 timer i snitt, sier Robert Kechter, som er rådgiver på Klinikk psykisk helsevern og rus ved Finnmarkssykehuset. Fra kontoret hans i Alta har Robert nådd ut bredt med opplæringen. Opptil 30 medarbeidere har fått innføring i den nye funksjonaliteten samtidig.
– De aller fleste som jobber på poliklinikk sitter foran en pc. Derfor har det fungert helt greit å bruke Skype som verktøy for å nå ut effektivt til en gruppe medarbeidere som er såpass spredt, forteller rådgiveren. – Via Skype har vi kunnet gi opplæring ved bruk av PowerPoint, vi har kunnet vise kodingen i praksis i DIPS Arena, samtidig som kursdeltakerne har kunnet øve seg på egen maskin. Vanlig klasseromsundervisning har derfor ikke vært nødvendig.
Nasjonale retningslinjer
Pakkeforløpene bygger på nasjonale, faglige retningslinjer og veiledere, og skal bidra til å løse noen av utfordringene relatert til variasjon i ventetider, utredning og behandling.
Målet med pakkeforløpene er at de skal lette til rette for gode, individuelle behandlingsforløp med bedre samhandling, klare ansvarsforhold og gode overganger for pasienten mellom ulike tjenester. På denne måten er pakkeforløpene til fordel for både pasienter og involvert personell.